Vilanova del Camí, segon municipi de la província de Barcelona en eficiència de la seva xarxa d’aigua potable

· El rendiment hidràulic del municipi és del 93,5%, 20 punts superior al rendiment mitjà dels municipis catalans obligats a publicar la seva auditoria hídrica. Un resultat que reflecteix el compromís del consistori i del gestor del servei amb la millora contínua de la xarxa d’abastament.

Vilanova del Camí ocupa la segona posició de municipis de la província de Barcelona amb millor rendiment de la xarxa d’aigua potable, amb un 93,5%, només per darrere de Barberà del Vallès, que lidera el rànquing barceloní en eficiència de la seva xarxa d’aigua potable.

Es tracta d’una de les conclusions que es desprenen de les auditories hídriques municipals, obligatòries per les entitats subministradores d’aigua en municipis amb més de 5.000 abonats. Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’organisme que ha determinat els indicadors per estandarditzar les auditories, 133 municipis havien de publicar els resultats dels estudis abans del 31 de març del 2024, 62 d’ells de la província de Barcelona.

En el conjunt de Catalunya, Vilanova del Camí manté la segona posició com a municipi català amb millor rendiment de la seva xarxa d’aigua, després de Barberà del Vallès que també lidera el rànquing general català. De fet, Vilanova del Camí supera en 20 punts la mitjana dels municipis catalans obligats a publicar les seves auditories hídriques, tenint en compte que el rendiment hidràulic mitjà d’aquestes auditories, que correspon a dades del 2022, se sitúa en el 73,4%.

Uns resultats que reflecteixen l’èxit del model de col·laboració publicoprivada en la gestió de l’aigua a la comarca i que ha permès que Vilanova del Camí ocupi una posició de lideratge a Catalunya. El treball conjunt entre l’Ajuntament i la nostra companyia ha fet possible una gestió òptima del servei, amb inversions constants per a la renovació i millora de les infraestructures que han permès assolir aquests alts nivells d’eficiència de les xarxes de distribució.

En aquest sentit, des des del 2011 s’han destinat 900.000 euros a garantir un estat adequat de les xarxes d’abastament del municipi, amb una millora substancial de les infraestructures reforçant la durabilitat i fiabilitat de la xarxa. Entre les inversions més significatives realitzades durant aquests anys estan actuacions com la restauració del dipòsit rectangular, el dipòsit de capçalera d’Igualada amb una capacitat de 12.000 metres cúbics i del qual també s’abasteix Vilanova del Camí, i la rehabilitació del pou de Cal Cubé.

Altres inversions significatives realitzades aquests anys han consistit en la renovació de la xarxa, com per exemple l’executada al carrer Santa Llúcia de Vilanova del Camí, on s’ha dut a terme la substitució de les canonades de fibrociment que han arribat al final de la seva vida útil, per canonades de materials més duradors i sostenibles.

També s’han instal·lat vàlvules reductores de pressió d’aigua, per reduir dotacions sense afectar el subministrament a la població. Així mateix s’ha executat la sectorització de la xarxa d’abastament, mitjançant comptadors sectorials controlats de forma remota i en temps real. Una actuació que permet la detecció primerenca d’incidències com fuites o fraus i actuar per minimitzar el seu impacte.

Cal destacar que des del consistori i des d’Aigua de Rigat no només hem prioritzat la modernització de les infraestructures, sinó també la garantia de la qualitat de l’aigua amb la instal·lació d’analitzadors multiparamètrics en continu i l’adeqüació d’aquests analitzadors als dipòsits.

Cap a un municipi més intel·ligent i sostenible

En l’àmbit de la digitalització del servei, s’ha implementat a Vilanova del Camí el sistema Well Watch per dur a terme una gestió avançada de les captacions d’aigües subterrànies.

Així mateix, s’està actualitzant de forma progressiva el parc de comptadors, integrat per més de 5.400 comptadors, amb el sistema de telemesura, una solució digital clau per a la gestió avançada del cicle de l’aigua. Actualment el 81,4% del parc de comptadors de Vilanova del Camí ja disposa del sistema de telemesura.

La gran quantitat d’informació que proporciona la telemesura afavoreix l’eficiència en la gestió del recurs hídric, gràcies al control gairebé en temps real del rendiment hidràulic. Així mateix, la telemesura permet la digitalització dels processos de lectures i facturació, així com la detecció i l’enviament d’alertes als usuaris i usuàries del servei de possibles fuites o consums anòmals, com per exemple comptadors aturats, dimensionats incorrectament o manipulats.

Finalment, per avançar en la descarbonització de l’activitat, s’han instal·lat plaques solars fotovoltaiques, amb una potència instal·lada de 127,6 KW a les cobertes del dipòsit rectangular i als pous del Cal Cubé que ha permès, des de la seva posada en marxa aquest 2024, una producció de 31,5 KW d‘energia elèctrica solar i una reducció d'emissions a l'atmosfera de 6 tones de diòxid de carboni.

Amb tot, Vilanova del Camí seguirà avançant en el seu compromís amb la sostenibilitat, la resiliència hídrica i la millora constant del servei d’abastament d’aigua per a tots els seus habitants.

En paraules de Noemí Trucharte, alcaldessa de Vilanova del Camí: “Estem molt orgullosos de veure que Vilanova del Camí ocupa la primera posició de l’Anoia i la segona de la província de Barcelona en eficiència de la seva xarxa d’aigua potable. Aquest resultat és fruit de l'esforç conjunt, entre l’Ajuntament i Aigua de Rigat, que ha inclòs la renovació de xarxes, la implementació de noves tecnologies i un treball continu per garantir el subministrament d’aigua de qualitat a tots els veïns de Vilanova del Camí. El fet que la nostra ciutat ocupi la segona posició de la província de Barcelona, amb un 93,5% de rendiment hidràulic, és una mostra clara de la feina ben feta i de la nostra aposta decidida per la sostenibilitat i l'eficiència dels serveis públics”.

I afegeix: “Vull aprofitar aquesta oportunitat per felicitar i agrair el treball i l’esforç d’Aigua de Rigat per la seva professionalitat i la seva col·laboració amb el nostre municipi. Els

resultats obtinguts en les auditories hídriques són una prova del seu compromís amb la qualitat i eficiència del servei. Continuarem apostant per la sostenibilitat i per la modernització de les nostres infraestructures, amb l’objectiu de seguir avançant com a municipi líder en eficiència i compromís ambiental”.